SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badanie witamin

  • [...] chromium‑ and magnesium‑formulate honey on glycaemic control, weight loss and lipid parameters in type 2 diabetes: an open‑label cross‑over randomized controlled trial (badanie sponsorowane) https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-015-0926-x 3. Cadwallader A. B. I in. The abuse of diuretics as performance-enhancing drugs and masking [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1730 Data: 2022-08-24 08:00:52
  • Przetrenowanie a dieta wysokotłuszczowa w Ironman

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Modne są powiedzenia: „Trenuj ciężko albo wcale”, „Trenuj ciężko albo idź do domu”, „Zawsze trenuj na maksa, inaczej to nie ma sensu”. Sprzedawane są koszulki z rozmaitymi motywującymi hasłami i publikowane filmy. W rzeczywistości na pięć treningów tygodniowo w najlepszym razie jesteś w stanie trenować naprawdę ciężko dwukrotnie, może trzykrotnie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1213 Data: 2022-04-03 15:41:47
  • Warzywa bogate w azotany - prosty sposób na zdrowe serce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zdrowie serca jest bezwarunkowo istotne dla każdego z nas, niezależnie od tego, czy już się zmagamy z jakimiś problemami, czy jesteśmy w grupie ryzyka, czy po prostu interesujemy się własnym zdrowiem. To, co możemy zrobić zawsze, to zmienić nieco nasz styl życia, czyli wprowadzić modyfikacje do sposobu odżywiania, aktywności, higieny snu itp. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 618 Data: 2024-01-31 15:46:54
  • [...] być powiązane z układem nerwowym, co będzie wymagało szerszej diagnostyki i namierzenia przyczyny. Zazwyczaj jest to ucisk na nerw poprzez okoliczne tkanki, które trzeba poddać mobilizacji. Rozwiązanie techniczne Badanie neurologiczne, jak i zbadanie poziomu elektrolitów w organizmie. Suplementacja Magnez, potas, sód, witaminy z grupy B, wapń.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15432 Data: 2017-11-12 13:33:46
  • Wielokrotnie na łamach SFD.PL jesteśmy pytani o wzrost. Nasi czytelnicy najczęściej pytają, ile są w stanie urosnąć i jak można ten proces wspomóc? Czy istnieją ćwiczenia, które poprawiają wzrost? Czy znane są magiczne specyfiki, które mogą nam zwiększyć wysokość ciała? Postanowiłem opisać zagadnienie w jednym wątku, który posłuży jako małe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3091 Data: 2023-02-12 12:04:32
  • Jak nabiał wpływa na apetyt?

    Artykuł
    Odchudzanie

    Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3861 Data: 2018-08-11 17:09:44
  • [...] pożyteczne szczepy Lactobacillus są wytwórcami kwasu mlekowego, który, jak wykazały badania, równie pozytywnie oddziałuje na mięśnie, jak kwas masłowy. Natomiast kolejne badanie (Chen, 2019) uświadomiło nam, że nie tylko szczepy Lactobacillus reuteri i Bifidobacterium oddziałują dodatnio na umięśnienie. Otóż w badaniu tym, w porównaniu z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2782 Data: 2021-10-30 11:27:58
  • Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6938 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • [...] a niskim stężeniem witamin w osoczu. Jednakże przyczynowość tego związku wciąż nie została ustalona. Naukowcy postanowili to sprawdzić, a my prezentujemy związane z tym badanie. Wyniki eksperymentu Pod koniec eksperymentu całkowita masa ciała była o 6% wyższa u zwierząt MRD, czyli tych, u których zastosowano restrykcyjną dietę dostarczającą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2939 Data: 2019-08-21 21:49:12
  • [...] większych. Zawsze przed włączeniem dawek przekraczających zapotrzebowanie, zwłaszcza jeśli dużo przebywa się na słońcu i spożywa dużo tłustych ryb oraz jaj, należy wykonać badanie krwi. W skrajnych niedoborach najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem i dietetykiem. Kiedy przydatna jest witamina K? Suplementacja preparatami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1144 Data: 2022-08-27 18:55:55
  • Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu.  Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2623 Data: 2019-10-16 18:55:53
  • Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Jeśli więc przyjmujesz witaminę D w postaci suplementacji, pamiętaj, aby spożyć ją po posiłku obfitującym w kwasy tłuszczowe - sądzę że 30 g będzie ich wystarczającą ilością. Dobrym pomysłem może być również spożywanie witaminy D łącznie z produktami nabiałowymi. Zawarty w nich wapń doskonale współgra z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4431 Data: 2021-01-04 20:17:12
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4922 Data: 2019-05-30 18:23:57
  • Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2950 Data: 2018-07-18 15:48:28
  • Pomimo tego, że mamy łatwy dostęp do żywności, to i tak wielu z nas nie otrzymuje odpowiedniej ilości niektórych składników odżywczych. Nie mamy za to problemów z kalorycznością. Część z nas, dostarcza ich nawet za dużo, ale kalorie a wartości odżywcze to dwie różne kwestie. Niestety, ale wiele produktów to tzw. puste kalorie o bardzo niskiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2426 Data: 2019-12-03 08:52:32
  • Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2731 Data: 2020-07-14 09:45:23
  • Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7895 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • Polska jest znaczącym producentem warzyw i owoców w Europie. Niestety Polacy jedzą ich zdecydowanie za mało. Według zaleceń IZŻ powinniśmy spożywać dziennie minimum 400 g warzyw i owoców. Tymczasem przeciętny Polak zjada mniej niż 280 g warzyw i owoców dziennie. Co daje średniej wielkości jabłko i kilka plasterków pomidora. Podsumowując Możemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4230 Data: 2018-08-04 13:17:22
  • Aktualizacja 14.05.2021 Witamina D zaliczana jest do niezbędnych mikroelementów dla funkcjonowania i zdrowia organizmu ludzkiego. Ważną cechą, o której należy pamiętać, jest fakt, że rozpuszcza się w tłuszczach. Optymalne zatem będzie spożywanie jej wraz z posiłkami zawierającymi ten makroskładnik. Zalecane dawkowanie witaminy D?  Celem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7848 Data: 2017-05-15 09:54:48
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 839 Data: 2023-05-03 09:56:39